06 May 2014

Cara buang kahak anak secara tradisional

Ikhtiar cairkan kahak dengan OmegaGuard!
Macamni lah bila hantar anak g taska kan. Dah mak bapak kerja, nak minta tolong nenek jaga, jauh sangat. Jadinya hantarlah ke taska.

Darrell memang selalu aje kena selsema dan batuk, boleh kata tiap bulan. Bila dah bergaul ramai-ramai kat taska tu, ada aje yang sakit. Nak tak nak terbawak sekali kuman tu kat anak kita.
Bila dah lama kena batuk selsema, mulalah boleh dengar kahak berkumpul kat paru-paru, kan? Darrell memang ambil OmegaGuard setiap hari. Ni nak share petua untuk keluarkan kahak dari paru-paru secara tradisional.

Cuma perlu ada 3 barang sahaja.
1. Daun kacang botol
2. Kapur makan
3. Madu

Cara guna
1. Ambil sehelai daun kacang botol
2. Sapukan kapur makan di atas permukaan daun. Sapukan rata-rata, nipis aje. Tak perlu tebal sampai putih melepak.
3. Ambil sedikit madu, 2 atau 3 titik sudah memadai. Sapukan rata-rata atas permukaan daun.
4. Lekatkan di bahagian belakang anak, di antara tulang belikat. Selawat.

Biarkan sehingga kering. InsyaAllah anak akan tidur lena. Kahak akan keluar melalui najis.

Bila dah kering, jangan rentap aje. Sakit oii! Mak Darrell ni pernah tarik gitu aje sebab tak tau, abes kulit tertarik sekali. Ampunkan mak, nak. Basahkan daun tu sampai ianya tertanggal sendiri.
Sangat sesuai untuk mak-mak yang dah penat bagi ubat, dan yang bimbang nak bagi ubat kahak kat anak yang terlalu kecil. Boleh apply kat baby dan juga dewasa.

Petua ni dari keluarga Atuk Nenek Darrell kat Melaka :)

Mama kepada Darrell,
Ima Sulaiman
SID 882520
WhatsApp/viber 0166605816

Posted via Blogaway

2 comments: